OTP

MKB Szépkártya

Gratulálunk! Az Ön szálláshelye a vendégek értékelései alapján kiérdemelte a "Szuper Szállás" minősítést...Köszönjük :-)
Szuper Szállás - Hópihe Faház Bakonynána

Cseszneki Kőmosó-szurdok

Cseszneki Kőmosó-szurdok


A Vasút utca és a Farkashegyi út kereszteződésénél, piciny gyalogúton vezet az út a Bakony talán legszebb sziklaképződményéhez, a Kőmosó-szurdokhoz. Évszázadok alatt a víz olyan völgyet vájt a sziklába és olyan formákat alakított ki, amelyeket minden építész és formatervező csak irigyelni tudna. A természet olyan vad és csodálatos szeglete ez, melynél szebbet ember alkotni nem képes.

Hajdan e köveken gazdagon hömpölygött a hegyekből eredő kis patak vize, amelyet a törökök fürdőnek is használtak (innen a "Török-fürdő" elnevezés). A szurdokon végighaladva, annak túlsó végén két barlangot találhatunk. Az egyik egy meredek feljáró tetején, kerek nyílással, belül egy nem túl nagy, majdnem kör alakú üreggel, az a "Kecske-barlang". A másik ezzel majdnem szemben egy kürtő szerű keskeny nyílással nyílik. A nyíláson bebújva (csak elemlámpával) magas üreg oldalán a sziklán sárgás képződmény. Ez a járat a hagyomány szerint egészen a vár ciszternájáig vezetett valamikor, ám ennek valóságalapja igen csekély.

A Kőmosó szurdok végén a vár és a 82-es főútvonal közötti völgybe érünk. Ha a völgyben egyenesen továbbhaladunk a vár alatt, a Totya utcába érhetünk ki.

A várnak ezen az oldalán nem lehet feljutni, ezért ne is kíséreljük meg megmászni ezt az oldalt, inkább a Totya utcából a Vár utcába érve induljunk fel.

Megközelítése:

Cseszneken, a várhegy aljában a 82-es főút felőli részen található. Legkönnyebben a Vasút utcából, a  jelzésről a  jelzésen, vagy a Vár utcából a  jelzésen (a régi zsidó temetőn keresztül haladva) érhető el, pár perces sétával.

 

Forrás: www.turautak.com

 

 

Honlap készítés