OTP

MKB Szépkártya

Gratulálunk! Az Ön szálláshelye a vendégek értékelései alapján kiérdemelte a "Szuper Szállás" minősítést...Köszönjük :-)
Szuper Szállás - Hópihe Faház Bakonynána

Cuha-völgye Vinye

Cuha-völgyi Tanösvény


A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve - az erdei tanteremmel is büszkélkedő - Tanösvény.

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon. A környék nagyobb városaitól (Győr, Pápa, Zirc) könnyen elérhető távolságra (max.: 40 km).

A tanösvény szerves részét képezi az erdei tanterem, ahol lehetőség nyílik a látott, tapasztalt dolgok megvitatására. A tanösvény egész évben díjmentesen látogatható. A technika és természet harmóniájának szép példája a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala, kezdeményezték is az ipari műemlékké nyilvánítását. Hrabali hangulatú a gyönyörű Porva-Csesznek vasútállomás épülete.

Ha itt jársz, semmiképp sem szabad kihagynod a völgy északi kijáratának közelében található, a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot, az éltető vizet adó, a természet tiszta ízét jelentő Kőpince-forrást, a Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet, mely talán a Cuha-patak legszebb szurdoka, bejáratánál a Zsiványbarlanggal, mely sziklaüreg egykor az üldözőbe vett betyárok számára szolgált menedékként.

A Cuha-völgye az Öreg-Bakony talán egyik legkedveltebb kirándulóhelye a turistáknak. A Cuha - völgyi Tanösvényeny keresztűl a Hódos-ér völgyének bejárásával, a túra hossza közel 17 km.

Vinyéről a piros_sav.jpeg (P-sáv), piros_-_sav.png (P-kereszt) jelzésentúrajelzésen indulunk a valamikori Esterházy család fűrészüzeme mellett, majd a Cuha-völgye Tanösvényen folytattuk utunkat. A szép új tájékoztató táblák segítséget adtak a látnivalók jobb megértéséhez. A Kőpince-barlang a híres bakonyi betyár, Savanyó Józsi tanyája volt. Tágas, 14 m hosszú és 8 m széles a csarnok, mennyezetén kürtő nyílik a felszínre. A barlang megtekintése után, átkelve a patakon megkóstolhatjuk a Kőpince-forrás vizét.

Utunkat rövid ideig levelé a patakvölgyben folytatjuk, majd a piros_-_sav.png(P-kereszt) jelzésű út jobbra kanyarodik. A legelő mellett elhaladva erdőbe jutunk. Visszatérünk a Cuha mellé, egyre szűkülő szurdokba érünk, utunkat a piros_sav.jpeg (P-sáv) jelzésén folytathatjuk. A szurdok legszebb részénél jobbra fel kell kapaszkodni a piros_barlang_sav.gif (P-barlang) jelzést követve a Zsivány-barlanghoz. Ez 20 m magasan a sziklafalba nyíló tágas fülke.

A barlangot megnézve kitaposott, de nehezen járható út vezet a barlang feletti sziklaperem tetejére. Csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk! Folytassunk utunkat inkább a barlangtól lefelé a patakhoz, ezen átkelve a túlsó oldalon meredek kapaszkodó után a Remete-barlangba jutunk. Érdekessége a tetején nyíló kürtő. Az ügyesebbek ki is mászhatnak rajta, szép kilátás fogadja őket a völgyre. A Millenniumi emlékobeliszk, a műemléki viadukt, és több alagút látványa lenyűgözte azokat, akik először jártak ezen a vidéken. Porva-Cseszneknél áttértünk a sarga_kereszt_2_sav.gif sárga kereszt, majd a sarga_sav_2.gif sárga túrajelzésre.Geocaching adatok

Cuha szirt (GCCszi)
Szélesség N 47° 21,149'
Hosszúság E 17° 49,952'
Magasság: 366 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1770Geocaching adatok

Cuha-szurdok (GCuha)
Szélesség N 47° 20,947'
Hosszúság E 17° 48,408'
Magasság: 365 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2P

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1020

 

Forrás: http://www.turautak.com/

Honlap készítés